Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Zupa z ciecierzycy z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rozgrzewająca zupa z ciecierzycy w sam raz na mroźne dni

Zupa z ciecierzycy z parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z ciecierzycy z parmezanem

 

  • Porcja na 2 osoby dorosłe:
  • 1 puszka ciecierzycy 400g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki drobnego makaronu (np. w kształcie ryżu, gwiazdek itp.)
  • sól
  • parmezan

 

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycy z parmezanem
W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy zgniecione ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Następnie dodajemy ciecierzycę (wcześniej odcedzoną i przelaną zimną wodą). Chwilkę podsmażamy. Wlewamy bulion. Gotujemy. W trakcie gotowania odławiamy kilka łyżek ciecierzycy i blendujemy, następnie dodajemy do zupki by ją zagęścić.Między czasie wyjmujemy czosnek i rozmaryn. Wsypujemy ok. 3 łyżki makaronu. Gotujemy, aż makaron stanie się miękki. Zupa ma być dość gęsta. Podajemy posypaną startym na cienkich oczkach parmezanem. Smacznego !!!!
Zupa z ciecierzycy z parmezanem
Na oliwie z oliwek podsmażam czosnek i rozmaryn
Zupa z ciecierzycy z parmezanem
Wsypuję odcedzoną ciecierzycę i smażę chwilkewszystko razem.
Zupa z ciecierzycy z parmezanem
Częścią zblendowanej ciecierzycy zagęszczam zupke
Zupa z ciecierzycy z parmezanem
Wsypuję około 3 łyżki drobnego makaronu