iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jesienne ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na ciasto pochodzi z jednej małej gazetki ukazującej się na rynku, ciasto jest pyszne choć wymaga troszkę pracy, polecam.

Jesienne ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jesienne ciasto

ciasto:

  • 40 dag jabłek
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 gram proszku do pieczenia
  • 10 dag gorzkiej czekolady

kruszonka:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto

ETAP 1:

Jesienne ciasto
Ciasto po dodaniu czekolady mieszać łyżką

Jabłka brać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, masło stopić i przestudzić. Żółtka jajek utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodać przestudzone masło i przy pomocy miksera ubijać, aż powstanie puszysta piana. Jabłka po starciu dodać do ubitej piany z jajek, następnie dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli po wymieszaniu do ciasta dodać pianę ubita z białek i drobno pokrojoną czekoladę.

ETAP 2:

Jesienne ciasto
Śliwki ułożyc skórką do dołu i bez pestek

Okrągłą formę do pieczenia około 25 cm średnicy wysmarować margaryną i wysypać na dnie pokruszonymi herbatnikami, następnie wyłożyć całe ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek po wierzchu posypać kruszonką przygotowana z zimnego masła, cukru i mąki.

Piec w temp. 170st około 50 minut, przed podaniem posypać cukrem pudrem.