Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto rabarbarowe z masą
1. Masło lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko. 2. Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto. 3. Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej. Białka posolić, ubić na sztywną piane, dodając stopniowo cukier. Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. { Białka ubije się na sztywna pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu} Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy. 4. Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C.przez 35 minut.
pusieczek2@wp.pl