Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Jesienne naleśniki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki z dodatkiem dyni - w sam raz na jesienny, słodki obiad.

Jesienne naleśniki dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne naleśniki dyniowe

 

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 30-40dag seria białego półtłust ego
  • 1,5 szklanki miążu z dyni
  • 6 łyżek cukru

 

  • łyżka masła - do natłuszczania patelni

Sposób przygotowania:

Jesienne naleśniki dyniowe
Mleko, mąkę kukurydzianą i orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, jajko łączymy mieszając ze sobą, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż uzyskamy gęstą i lejącą masę. Miąższ z dyni smażymy około 05,h ciągle mieszając z około 6 łyżkami cukru, na średnim ogniu. Potem miksujemy blenderem i studzimy. Przestudzoną i tak przygotowaną dynię łączymy z białym serem, ugniatamy i mieszamy porządnie widelcem aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy ją masłem (niewiele!). Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy z obu stron. Przed nałożeniem kolejnego ciasta znów lekko przesmarowujemy masłem gorącą patelnię. I tak za każdym razem. Placki naleśnikowe przekładamy wcześniej przygotowanym, dyniowo-serowym farszem i zawijamy. I gotowe - smacznego!
Jesienne naleśniki dyniowe
Wkrótce Halloween - więc przy wydrążaniu dyni warto pomyśleć o jakimś smacznym przepisie wykorzystującym jej farsz.
Jesienne naleśniki dyniowe
Miąższ z dyni smażymy około 05,h ciągle mieszając z około 6 łyżkami cukru na średnim ogniu.
Jesienne naleśniki dyniowe
Przestudzoną masę dyniową łączymy z białym serem.
Jesienne naleśniki dyniowe
Masa na naleśniki powinna być odpowiednio gesta i lejąca - w razie czego dodajemy jeszcze, np. mąki.