Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Jesienne risotto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chyba nie ma bardziej jesiennego warzywa niż dynia, a dynia znakomicie komponuje się z kurkami. Z takiego właśnie połączenia powstało pyszne Risotto pachnące jesienią.

Jesienne risotto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jesienne risotto

 

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka drobnych kurek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jesienne risotto
Kurki myjemy, większe grzybki kroimy na drobniejsze kawałki. Dynię obieramy i usuwamy gąbczastą część z pestkami i sam miąższ kroimy w kostkę. Marchewki po obraniu kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy dynię, marchewkę i kurki. Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez kilka chwil i dorzucamy ryż. Smażymy na średnim ogniu jakieś 2 minuty (ciągle mieszając) i dolewamy wino, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie wino i dolewamy wtedy trochę gorącego bulionu (mniej więcej łyżkę wazową). Znowu mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejną porcję bulionu, robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  
Jesienne risotto
Najpierw podsmażamy na patelni warzywa i kurki
Jesienne risotto
Dodajemy ryż i białe wytrawne wino na patelnię
Jesienne risotto
Małymi porcjami dolewamy gorący bulion warzywny