Sposób przygotowania:
Jesienne risotto
Kurki myjemy, większe grzybki kroimy na drobniejsze kawałki. Dynię obieramy i usuwamy gąbczastą część z pestkami i sam miąższ kroimy w kostkę. Marchewki po obraniu kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy dynię, marchewkę i kurki. Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez kilka chwil i dorzucamy ryż. Smażymy na średnim ogniu jakieś 2 minuty (ciągle mieszając) i dolewamy wino, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie wino i dolewamy wtedy trochę gorącego bulionu (mniej więcej łyżkę wazową). Znowu mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejną porcję bulionu, robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
zbysiowa
zewa
misia5