cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Risotto marchewkowe z pomarańczą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne , aksamitne risotto pachnące dojrzałą pomarańczą , to moja propozycja na smaczny, lekki , szybki i prosty obiadek.

Risotto marchewkowe z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto marchewkowe z pomarańczą

 

  • 350 g ryżu Carnaroli
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • ok.700 ml bulionu warzywnego
  • 30 g startego parmezanu/lub innego sera/
  • pieprz biały /do smaku
  • sól /do smaku

 

  • oraz do dekoracji :
  • cząstki pomarańczy
  • zielony koperek/łodyżka kopru włoskiego/

Sposób przygotowania:

Risotto marchewkowe z pomarańczą
-Przygotować bulion, który powinien być gorący w trakcie gotowania risotto. -Pomarańczę wyszorować i sparzyć gorącą wodą. -Wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki /usunąć biały miąższ/ -Skórkę zagotować w niewielkiej ilości wody i pozostawić w niej kilka minut. -Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle/ użyć połowę/. -Dodać marchew i chwilę poddusić. -Wsypać ryż i smażyć razem kilka minut. -Wlać wino i mieszając gotować do odparowania alkoholu. -Kontynuować gotowanie dolewając partiami gorący bulion w miarę odparowywania płynu. -Bulion powinien pokrywać powierzchnię ryżu. -Risotto gotować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki /al dente/. -Konsystencję risotto należy regulować bulionem. -Pod koniec gotowania dodać sok pomarańczowy, skórkę/ do smaku/ , resztę masła , starty ser i energicznie wymieszać. -Gorące risotto przełożyć na talerze, udekorować pozostałą skórką , cząstkami świeżej pomarańczy i łodyżką świeżego koperku. *risotto można dodatkowo wzbogacić odrobiną serka mascarpone.
Risotto marchewkowe z pomarańczą
Pokrojoną cebulę i startą marchew podsmażyć na maśle.
Risotto marchewkowe z pomarańczą
Wsypać ryż i mieszając smażyć kilka minut.
Risotto marchewkowe z pomarańczą
Wlać wino i gotować do wyparowania alkoholu.
Risotto marchewkowe z pomarańczą
Gotować do miekkości ryżu podlewając w trakcie gotowania gorącym bulionem.