Sposób przygotowania:
Risotto marchewkowe z pomarańczą
-Przygotować bulion, który powinien być gorący w trakcie gotowania risotto. -Pomarańczę wyszorować i sparzyć gorącą wodą. -Wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki /usunąć biały miąższ/ -Skórkę zagotować w niewielkiej ilości wody i pozostawić w niej kilka minut. -Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle/ użyć połowę/. -Dodać marchew i chwilę poddusić. -Wsypać ryż i smażyć razem kilka minut. -Wlać wino i mieszając gotować do odparowania alkoholu. -Kontynuować gotowanie dolewając partiami gorący bulion w miarę odparowywania płynu. -Bulion powinien pokrywać powierzchnię ryżu. -Risotto gotować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki /al dente/. -Konsystencję risotto należy regulować bulionem. -Pod koniec gotowania dodać sok pomarańczowy, skórkę/ do smaku/ , resztę masła , starty ser i energicznie wymieszać. -Gorące risotto przełożyć na talerze, udekorować pozostałą skórką , cząstkami świeżej pomarańczy i łodyżką świeżego koperku. *risotto można dodatkowo wzbogacić odrobiną serka mascarpone.
edytaha
cris
uwielbiam risotto pod każdą postacią ,w więc jak dla mnie wyśmienicie!