Sposób przygotowania:
Jesienny krem ziemniaczany
Wszystkie warzywa obieramy, oczywiście myjemy, marchew i pora kroimy w grube krążki, seler w plastry, ziemniaki w sporą kostkę, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W zasadzie nie musimy się bardzo przykładać do kształtu warzyw ponieważ i tak wszystko portaktujemy na koniec blenderem. Na maśle na początek szklimy por i ząbki czosnku i kurkumę, dorzucamy pozostałe warzywa ( oprócz kalafiora) i też krótko szklimy, zalewamy wodą tak by przykryła warzywa ( lepiej potem uzupełnić niż wlać za dużo, inaczej nie wyjdzie zupa krem), dodajemy przyprawy. Po chwili gotowania dodajemy kalafior i startą gałkę. Gotujemy ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, miksujemy wszystko na gładki krem. Podajemy z koperkiem i prażonym słonecznikiem.