Sposób przygotowania:
Torciki z musem i pianką truskawkową
1) Przygotować spód: Białka schłodzić, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany z białek dodać stopniowo cukier puder i po jednym żółtku (pierwsze żółtko i połowa cukru pudru, a następnie drugie żółtko i kolejna część cukru pudru). Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. 2) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodać do ciasta, delikatnie połączyć by uzyskać jednolitą masę. Ciasto równomiernie rozsmarować w prostokątnej blaszce (o wymiarach 18x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15-20 minut. Ostudzić i wyjąć z blachy. Blachę wyłożyć folią spożywczą i ponownie włożyć do niej ciasto. 3) Przygotować mus i piankę: Truskawki rozgnieść widelcem (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy i dokładanie osączamy), włożyć do garnuszka, dodać cukier puder, sok z cytryny i ok.2 łyżek wody, gotować. Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości wody (ok. 2-3 łyżki) i dodać do gotujących się owoców, gotować jeszcze przez 3 minuty aż całość zgęstnieje. Mus rozprowadzić na upieczonym i ostudzonym biszkopcie. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Schłodzoną kremówkę lekko ubić i wlać do niej strumieniem ostudzoną galaretkę, miksować razem przez chwilę. Powstałą piankę wylać na warstwę musu. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia pianki. Okrągłą foremką lub obręczą wyciąć z ciasta zgrabne torciki. Ozdobić według uznania czekoladowymi ozdobami (np. posypką i serduszkami).
marietta
Magdalena88