Sposób przygotowania:
Jeżynowa mozaika
Ciasto: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą, na końcu wsypać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy o średnicy 22 cm ok. 20 minut.
Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy ze śmietanką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy łyżką
. Masa brzoskwiniowa: Dżem miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i zimną wlewamy do dżemu odkładamy do lekkiego tężenia. Galaretka kawowa: We wrzątku rozpuszczamy kawę, żelatynę i słodzimy. Odkładamy.
Przełożenie: Ciasto- masa śmietankowa- delicje- tężejąca masa brzoskwiniowa- galaretka kawowa
Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy ze śmietanką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy łyżką
. Masa brzoskwiniowa: Dżem miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i zimną wlewamy do dżemu odkładamy do lekkiego tężenia. Galaretka kawowa: We wrzątku rozpuszczamy kawę, żelatynę i słodzimy. Odkładamy.
Przełożenie: Ciasto- masa śmietankowa- delicje- tężejąca masa brzoskwiniowa- galaretka kawowa