aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Jeżynowa mozaika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo kuszące i zachęcające do zjedzenia swoim wyglądem, smak jest nieziemski dzięki owocom jeżyn!!

Jeżynowa mozaika

Składniki:

Jeżynowa mozaika

 

  • Ciasto:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody
  • ¼ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl kawy cappuccino
  • 0,5 łyżeczki proszku
  • 0,35 szkl cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 dag jeżyn
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 0,5 szkl wrzątku
  • Galaretka kawowa:
  • 0,5 litra wrzątku
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Cukier do smaku
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Delicje

Sposób przygotowania:

Jeżynowa mozaika
Ciasto: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą, na końcu wsypać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy o średnicy 22 cm ok. 20 minut.

Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy ze śmietanką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy łyżką

. Masa brzoskwiniowa: Dżem miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i zimną wlewamy do dżemu odkładamy do lekkiego tężenia. Galaretka kawowa: We wrzątku rozpuszczamy kawę, żelatynę i słodzimy. Odkładamy.

Przełożenie: Ciasto- masa śmietankowa- delicje- tężejąca masa brzoskwiniowa- galaretka kawowa