smaki12

smaki12

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Jodełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyśmienite ciasto ....... pycha

Jodełka

Składniki:

Jodełka

 

  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 1/2 szkl maki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl suchego maku
  • paczka biszkoptów
  • wiśnie
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Jodełka
Margaryne, cukier, żółtka utrzeć na puszystą mase. Dodać make, proszek do pieczenia, amoniak, wymieszać , a na koniec dodać piane z białek i lekko wymieszą. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej suchy mak(wymieszać) a trzecią pozostawić. Do foremki wlać ciasto kakaowe, wyłożyć pół paczki biszkoptów (w kształcie jodełki)a między nimi układać wiśnie i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i jak poprzednio układać biszkopty, rodzynki i wiśnie. Zalać ostatnim ciastem. Piec 40 min na złoty kolor.