IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Jogurtowe leniwce wg Yvonne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wersja autorska popularnych "leniwych" ;)

Jogurtowe leniwce wg Yvonne

Składniki:

Jogurtowe leniwce wg Yvonne

 

  • 20 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dkg chudego twarogu
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki + mąka do posypania deski
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta soli + ½ łyżeczki do wody
  • 2 łyżki oleju (do wody)
  • Sos:
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • 1 łyżka białego cukru
  • 100 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe leniwce wg Yvonne
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy. Ziemniaki mielimy wraz z serem maszynką o sicie z najdrobniejszymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy luźne ciasto. Na posypanej mąką desce/stolnicy formujemy z niego wałek, lekko go spłaszczamy i ukośnie wycinamy kluski.
3 litry wody gotujemy z 2 łyżkami oleju i ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody wrzucamy kluski (nie przerywając wrzenia) i gotujemy 30 sekund od wypłynięcia.
Rodzynki osączamy na sitku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy rodzynki i polewamy sosem kluski.
Smacznego!

Tagi:

jajko sosy jajka