p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja słodka propozycja na weekend

Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną
W misce do miksowania mieszam sypkie składniki 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, po 1/2 łyżeczce sody i proszku do pieczenia i szczyptę soli.
W garnuszku rozpuszczam ok 25 g margaryny, gdy przestygnie dodałam 1 jajko i połowę dużego jogurtu, mieszam za pomocą trzepaczki, gdy się dokładnie połączą składniki, wlewam do misy z sypkimi i produktami, włączam robot kuchenny i dokładnie, ale szybko łączą się wszystkie składniki.
Silikonową formę posmarowałam łyżką margaryny i obsypałam bułką tartą. Za pomocą dużej łyżki nałożyłam ciasto, wrzuciłam po kilka porzeczek, przykrywam drugą łyżką ciasta. Piekłam w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy muffinki sie upiekły za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy wystygły ubiłam śmietanę kremówkę z 3 łyżeczkami cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami.
Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną
W misce do miksowania mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną
ubiłam śmietanę kremówkę z 3 łyżeczkami cukru pudru i
Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną
Za pomocą dużej łyżki nakładamy ciasto, wrzucić po kilka sztuk porzeczek,