Sposób przygotowania:
Jogurtowe muffinki z bitą śmietaną
W misce do miksowania mieszam sypkie składniki 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, po 1/2 łyżeczce sody i proszku do pieczenia i szczyptę soli.
W garnuszku rozpuszczam ok 25 g margaryny, gdy przestygnie dodałam 1 jajko i połowę dużego jogurtu, mieszam za pomocą trzepaczki, gdy się dokładnie połączą składniki, wlewam do misy z sypkimi i produktami, włączam robot kuchenny i dokładnie, ale szybko łączą się wszystkie składniki.
Silikonową formę posmarowałam łyżką margaryny i obsypałam bułką tartą. Za pomocą dużej łyżki nałożyłam ciasto, wrzuciłam po kilka porzeczek, przykrywam drugą łyżką ciasta. Piekłam w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy muffinki sie upiekły za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy wystygły ubiłam śmietanę kremówkę z 3 łyżeczkami cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami.
W garnuszku rozpuszczam ok 25 g margaryny, gdy przestygnie dodałam 1 jajko i połowę dużego jogurtu, mieszam za pomocą trzepaczki, gdy się dokładnie połączą składniki, wlewam do misy z sypkimi i produktami, włączam robot kuchenny i dokładnie, ale szybko łączą się wszystkie składniki.
Silikonową formę posmarowałam łyżką margaryny i obsypałam bułką tartą. Za pomocą dużej łyżki nałożyłam ciasto, wrzuciłam po kilka porzeczek, przykrywam drugą łyżką ciasta. Piekłam w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy muffinki sie upiekły za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy wystygły ubiłam śmietanę kremówkę z 3 łyżeczkami cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami.