Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne paluchy ziemniaczane, pieczone w piekarniku. Świetnie smakują na słono, okraszone boczkiem z cebulą lecz odsmażone możemy podać posypane cukrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, jajko oraz mąki. Doprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Wyrobić odchodzącą od dłoni masę.

Z ciasta uformować rulon, kroić go w długie paluchy. Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Okrasa:

Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, włożyć boczek, gdy wytopi tłuszcz, odłożyć cebulę. Smażyć na rumiano.

Paluchy podać polane okrasą.