Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Jogurtowe pod fioletową taflą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jogurtowo - śmietanowe z fioletową galaretką.

Jogurtowe pod fioletową taflą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowe pod fioletową taflą

 

  • ( na formę keksową )

 

  • Masa:

 

  • jogurt naturalny - 300 g
  • śmietana 18% kwaśna - 150 g
  • żelatyna - 2 łyżki
  • cukier puder - ok. 80 g
  • galaretka ametystowa ( Wodzisław ) - 1 op.

 

  • Biszkopt:

 

  • jajko - 1 szt
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe pod fioletową taflą
Biszkopt: Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Łączymy z żółtkiem.Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( lub tak jak ja , silikonowej ) i pieczemy około 15 minut w 180 st. C.Galaretkę rozrabiamy wg. przepisu na opakowaniu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy.Masa:W misce rozrabiamy śmietanę z jogurtem. Dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy. Wylewamy na upieczony biszkopt. Wygładzamy powierzchnię. Wkładamy do lodówki. Na zastygniętą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny. Smacznego!
Jogurtowe pod fioletową taflą
Ciasto jogurtowo - śmietanowe z fioletową galaretką.