alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo łatwe ciasto ale też i bardzo smaczne.

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką

 

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju
  • 4 szt jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka
  • 1,5 łyżki zimnego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe trzepaczki roztrzepać.Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier.Do płynnych składników dodawać stopniowo suche składniki i mieszać.W zależności od gęstości jogurtu jeśli masa jest rzadka dodać mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką
oczyszczony i pokrojony rabarbar posypać cukrem
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką
w jednym naczyniu wymieszać płynne składniki
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką
w drugim naczyniu wymieszać suche składniki
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką
na cieście rozłożyc rabarbar i kruszonkę

Tagi:

jajko jajka