BETII

BETII

Kucharz
[Przepisów: 2]

Jogurtowo-czekoladowa fantazja na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jogurtowo-czekoladowa fantazja na zimno smaczny z przepisum delekta

Jogurtowo-czekoladowa fantazja na zimno

Składniki:

Jogurtowo-czekoladowa fantazja na zimno

 

  • Składniki:
  • 4 jaja
  • 100 g margaryny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie Dueciku Delecta proszek do pieczenia i cukier wanilinowy (30 g)

 

  • Masa kokosowa:
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych

 

  • Krem:
  • 1 opakowanie kremu do ciast jogurtowego Delecta (100 g)

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-czekoladowa fantazja na zimno
Mąkę przesiej, dodaj Duecik i wymieszaj.
Margarynę miksuj z cukrem pudrem, kolejno dodawaj po jednym żółtku dalej miksując.
Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę wymieszaną z Duecikiem.
Z białek i cukru ubij pianę, i delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki, połącz obie masy.
Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170ºC przez 40 - 45 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Aby przygotować masę kokosową, w garnku podgrzej śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Na przestudzone ciasto wyłóż zimną masę kokosową.
Do wysokiego naczynia wlej 350 ml zimnego mleka, wsyp zawartość opakowania z kremem i miksuj przez 3 minuty. Gotowy krem wyłóż na masę kokosową i całość schładzaj przez ok. 2 godziny.