Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kacze uda w sosie z wędzonych śliwek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duszone kacze uda to typowo jesienne danie bo i kaczka jak i śliwki są typowo jesiennymi produktami.

Kacze uda w sosie z wędzonych śliwek

Składniki:

Kacze uda w sosie z wędzonych śliwek

 

Sos śliwkowy

Sposób przygotowania:

Kacze uda w sosie z wędzonych śliwek
Oczyszczone i umyte udka ułóż na zimnej patelni skórą do dołu, całość ustaw na średnim ogniu. Z udek powoli wytapiaj tłuszcz do momentu aż skórka stanie się mocno złocista, wtedy obróć je na stronę mięsa i smaż jeszcze 10 minut.

Usmażone mięso przełóż do garnka, obłóż włoszczyzną, dodaj przyprawy i zalej wodą (tak aby zakrywała tylko udka), całość duś aż do miękkości.

Z patelni odlej nadmiar wytopionego tłuszczu a na reszcie usmaż cebulkę, do usmażonej cebulki dodaj pokrojone śliwki, po chwili zalej całość sosem pomidorowym i duś przez 10 minut.

Gotowy sos dopraw gałką muszkatołową, octem, pieprzem i cukrem.