SUPERPRZEPIS

Pieczone Udka z Kaczki

  • 1
  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pieczone Udka z Kaczki Więcej zdjęć (3)

Uwielbiam kaczkę pieczoną w całości ale jej udka jeszcze bardziej.

Składniki:

Pieczone Udka z Kaczki

 

  • 3 udka z kaczki
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 200 ml. czerwonego wytrawnego wina
  • bylica pospolita ( beifuß )
  • estragon
  • słodka papryka
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pieczone Udka z Kaczki
► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, posypać bylicą, estragonem i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki /. ► W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając wodą, później dodać wytrawne wino czerwone. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie miękkie a skórka z rumienieje.
Pieczone Udka z Kaczki
Mięso z ptaka natrzeć solą - posypać bylicą - estragonem i słodką papryką i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pieczone Udka z Kaczki
Udka kacze ewentualnie oczyścić z resztek piór i ich końcówek - umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.