Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kaczka duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso z kaczki duszone w winie z suszonymi grzybami jest bardzo smaczne

Kaczka duszona w winie

Składniki:

Kaczka duszona w winie

 

  • 1 kaczka,
  • 2 szklanki wina białego wytrawnego,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 3 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5 szt suszonych grzybów,
  • sól,
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka duszona w winie
Kaczkę umyć, pokroić na porcje, włożyć do garnka, wlać wino, szklankę wody i kostkę bulionową. Następnie dodać pokrojone w cząstki cebulę, namoczone suszone grzybki, kilka ziaren pieprzu, ole, odrobinę soli i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Gotowe mięso z kaczki wyłożyć na półmisek. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić pieprzem i solą, oblać mięso i obłożyć ziemniakami.

Tagi:

grzyby kaczka