BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1419]

Kaczka w marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kaczkę bardzo lubimy wiec robię różne marynaty i nadzienia. Dzisiaj polecam kaczkę w marynacie ziołowej.

Kaczka w marynacie

Składniki:

Kaczka w marynacie

 

  • Kaczka około 2 kg,
  • Olej 3 łyżki + 2,
  • czosnek 3 - 4 ząbki,
  • pieprz mielony szczypta,
  • sól szczypta,
  • papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki,
  • papryka mielona ostra 1/3 łyżeczki,
  • majeranek i tymianek po 1/2 łyżeczki,
  • miód 1- 2 łyżki,
  • jabłka 3 szt,
  • olej kokosowy 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kaczka w marynacie
Kaczkę około 2 kg, oczyszczamy, myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.

Zczosnku przeciśniętego przez praskę, pieprzu, soli majeranku, tymianku, papryki mielonej ostrej i słodkiej oraz oleju robimy marynatę.

Marynatą nacieramy kaczkę z zewnątrz jak i wewnątrz. Odkładamy w chłodne miejsce na całą noc.

Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne kroimy na kawałki dodajemy miód, masło mieszamy całość wkładamy do środka kaczki.

Kuper kaczki spinamy szpilką do rolad.

Kaczkę przekładamy do brytfanki polewamy oliwą dodajemy olej kokosowy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 min bez przykrycia.

Następnie kaczkę zakrywamy i pieczemy godzinkę. Po tym czasie kaczkę obrucić polać sosem wytworzonym z pieczenia i piec jeszcze 30 min bez przykrycia.

1 Kg. kaczki pieczemy 1 godzinę. kaczka ważyła 2 kg wiec 2 godziny pieczenia.