Sposób przygotowania:
Duszona kaczka z kopytkamiETAP 1:
Udka nacinamy na skórze. Mieszamy ze sobą majeranek, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i nacieramy udka. Odstawiamy na 1 godzinę. Następnie solimy udka i obsmażamy na złoto, najpierw ze strony, po której jest skóra. Marchewki kroimy w paski, jabłka obieramy i kroimy na czwórki, cebulę siekamy. Udka podlewamy 3 szklankami wody, solimy wodę do smaku. Wrzucamy cebulę, jabłka i marchewki, dusimy przez 40 minut.
Ziemniaki gotujemy na miękko w osolonej wodzie, tłuczemy dokładnie. Wyjmujemy jedną z czterech części ziemniaków, w to miejsce wsypujemy tyle mąki ile było ziemniaków, i wkładamy z powrotem ziemniaki do reszty.
Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki, wycinamy kopytka o długości 4 cm. Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy kaczkę z kopytkami.