Sposób przygotowania:
Kaczka duszona z groszkiem.
Sprawioną kaczkę natrzeć solą i pieprzem,ale tylko małą ilością
pieprzu.Zostawić w chłodnym miejscu,aby skruszała przez kilkanaście godzin(poprzedniego dnia).Słoninę pokroić w kostkę i
stopić.Wyjąć skwarki,a na tłuszczu w brytfannie obsmażyć kaczkę.
Dodać skwarki i podlać rosołem.Dusić z 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.Gdy kaczka zmięknie-dodać odcedzony groszek,
przyprawić cukrem i trzymać na małym ogniu.Podawać kaczkę pok-
-rojoną na wygrzanym półmisku,obłożoną groszkiem.
pieprzu.Zostawić w chłodnym miejscu,aby skruszała przez kilkanaście godzin(poprzedniego dnia).Słoninę pokroić w kostkę i
stopić.Wyjąć skwarki,a na tłuszczu w brytfannie obsmażyć kaczkę.
Dodać skwarki i podlać rosołem.Dusić z 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.Gdy kaczka zmięknie-dodać odcedzony groszek,
przyprawić cukrem i trzymać na małym ogniu.Podawać kaczkę pok-
-rojoną na wygrzanym półmisku,obłożoną groszkiem.