Sposób przygotowania:
Kaczka egzotyczna na jesienną pluchę.
Świeżą kaczą nóżkę dokładnie myjemy osuszamy, solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem i odstawiamy na 2 godziny, następnie zalewamy słodkim winem i pozostawiamy na kolejne 2-3 godziny. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę, wcześniej smarując miodem, opruszamy tymiankiem i zalewamy winem z marynaty, wszystko pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 1-1.2 godziny. W chwili gdy kaczka w piekarniku, przygotowujemy resztę, cebulę na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie, dodajemy mieszankę kapusty modrej i białej, solimy i pieprzymy do smaku, po kilku minutach ściągamy patelnię a wszystko dodajemy do kaczki i dalej pieczemy. Talerz dekorujemy ugotowanym brokułem, krązkami czerwonej cebuli, układamy nóżkę kaczą w roli głównej, dekorujemy cebulką z kapustą a obok kawałek egzotycznego owocu. SMACZNEGO.
marietta