Sposób przygotowania:
Pomarańczowe kacze piersi
1.• Kaczka Skórę kaczki ponacinać delikatnie nożem w kratkę, następnie zamoczyć ją na noc w soku pomarańczowym + ½ łyżeczki cukru. Kaczkę zarumienić na patelni od strony skóry obrócić i podpiec z drugiej strony, następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć na ca. 20 min. do rozgrzanego (160°C) piekarnika. 2• Warzywa Warzywa ugotować na parze. 3• Jasny sos Mascarpone rozpuścić na patelni, dodać jogurt, mieszankę przepraw, parmezan oraz doprawić do smaku Vegetą. 4• Ciemny sos Olej po pieczeniu kaczki + Entenfond + sok po nocnym moczeniu kaczki + opiłki z skórki pomarańczy + rozmaryn + 1 łyżeczka dżemu pomarańczowego, wymieszać i podgotować razem, następnie zagęścić skrobią. 5• Pomarańcza ¾ kostki masła roztopić na patelni, następnie dodać ¾ szklanki cukru, wymieszać i dodać obraną ze skórki i pociętą na plasterki pomarańczę, następnie skarmelizować. Podawanie: Upieczoną kaczkę polać ciemnym, a warzywa jasnym sosem. Dla ozdoby, na skarmelizowany plasterek pomarańczy nałożyć łyżeczkę żurawiny. Smacznego :)) PS Polecam różowe wino półwytrawne