p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Pomarańczowe kacze piersi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspólne wyżywanie się w kuchni z koleżanką

Pomarańczowe kacze piersi

Składniki:

Pomarańczowe kacze piersi

 

  • piersi kaczki
  • ca. 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • kartofle
  • marchewki
  • brokuły
  • pomarańcza
  • masło
  • cukier
  • żurawina
  • ser mascarpone
  • jogurt naturalny
  • mrożona mieszanka przypraw
  • parmezan
  • Vegeta
  • jasny rosołek z kaczki, niem. Entenfond, fr. Fond de canard blanc
  • rozmaryn
  • dżem pomarańczowy
  • skrobia ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe kacze piersi
1.• Kaczka Skórę kaczki ponacinać delikatnie nożem w kratkę, następnie zamoczyć ją na noc w soku pomarańczowym + ½ łyżeczki cukru. Kaczkę zarumienić na patelni od strony skóry obrócić i podpiec z drugiej strony, następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć na ca. 20 min. do rozgrzanego (160°C) piekarnika. 2• Warzywa Warzywa ugotować na parze. 3• Jasny sos Mascarpone rozpuścić na patelni, dodać jogurt, mieszankę przepraw, parmezan oraz doprawić do smaku Vegetą. 4• Ciemny sos Olej po pieczeniu kaczki + Entenfond + sok po nocnym moczeniu kaczki + opiłki z skórki pomarańczy + rozmaryn + 1 łyżeczka dżemu pomarańczowego, wymieszać i podgotować razem, następnie zagęścić skrobią. 5• Pomarańcza ¾ kostki masła roztopić na patelni, następnie dodać ¾ szklanki cukru, wymieszać i dodać obraną ze skórki i pociętą na plasterki pomarańczę, następnie skarmelizować. Podawanie: Upieczoną kaczkę polać ciemnym, a warzywa jasnym sosem. Dla ozdoby, na skarmelizowany plasterek pomarańczy nałożyć łyżeczkę żurawiny. Smacznego :)) PS Polecam różowe wino półwytrawne