magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Kaczka na czerwono z kuchni chińskiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kuchnia chińska

Kaczka na czerwono z kuchni chińskiej

Składniki:

Kaczka na czerwono z kuchni chińskiej

 

  • 2-2 1/2 kg kaczki
  • 3 cebule dymki pokrojone w kawałki
  • 4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 mała posiekana cebula
  • Sos:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego białego wina

Sposób przygotowania:

Kaczka na czerwono z kuchni chińskiej
Osuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4 płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy. Wlać wódkę, gotować dalsze 45 min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, trzymaę w cieple. Sos z brytfanny przecedzię do rondla, postawię na dużym gazie, gotować do wyparowania ¾ płynu. Kaczkę zalać sosem. Proporcje: dla 6 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą