mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Kaczka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kaczka na słodko bardzo dobra

Kaczka na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka na słodko

 

  • 2,5 kg kaczka
  • 3 łyżki miód
  • łyzki 3 majeranek
  • do smaku Sól
  • do smaku pieprz
  • do faszerowania jablka
  • 3 łyżki olej

Sposób przygotowania:

Kaczka na słodko
Kaczkę płuczemy, opalamy. miodem olejem i majerankiem połączonymi nacieramy kaczkę od środka i z zewnątrz.

Jabłka obrane i pokrojone wykładamy do środka kaczki.

Pieczemy w temp 190 stopni , po około 50 minutach przekręcamy ją ja drugi bok.

Smacznego jak sprawdzić czy gotowa? - naciąć mięso gdy:

1) wypłynie czerwony tłuszcz jeszcze powinna zostać w piekarniku

2) jak przezroczysty jest gotowa
Kaczka na słodko
Etap 1 oczyszczona kaczka, opalona dodatkowo
Kaczka na słodko
Etap 2 kaczka posmarowana mieszanką miodu majeranku i olejem
Kaczka na słodko
Etap 3 podczas wykładania jabłek do środka kaczki
Kaczka na słodko
Etap 4 kaczka w pełni wypełnioa jabłkami przed wlożeniem do piekarnika