Sposób przygotowania:
Kaczka nadziana kaszą ,jabłkami i żurawiną
Kaczkę o wadze ponad 2, 5 kg oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć dobrze w środku jak i z zewnątrz przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Kaczkę przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
Woreczek kaszy ugotować na sypko. Ugotowaną kasze połączyć z obranymi i pokrojonymi jabłkami oraz z suszoną żurawiną. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Farszem nadziać kaczkę, otwory kaczki spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką kuchenną.
Gotową kaczkę włożyć do prodiża, obłożyć plasterkami masła oraz pokrojonymi jabłkami.
Piec około 2 - 2,5 godziny.
Kaczkę można włożyć do nagrzanego piekarnika i piec według uznania.
1 Kg. kaczki to 1 godzina pieczenia.
Mnie sie zepsuł piekarnik dlatego użyłam prodiża.
Woreczek kaszy ugotować na sypko. Ugotowaną kasze połączyć z obranymi i pokrojonymi jabłkami oraz z suszoną żurawiną. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Farszem nadziać kaczkę, otwory kaczki spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką kuchenną.
Gotową kaczkę włożyć do prodiża, obłożyć plasterkami masła oraz pokrojonymi jabłkami.
Piec około 2 - 2,5 godziny.
Kaczkę można włożyć do nagrzanego piekarnika i piec według uznania.
1 Kg. kaczki to 1 godzina pieczenia.
Mnie sie zepsuł piekarnik dlatego użyłam prodiża.
gusia1000