Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sos z makaronem to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Dodanie do sosu serka ricotta to dobry pomysł. Bardzo polecam.

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem

Składniki:

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem

Sos:

  • 50 dag grzybów prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • 250 ml śmietany 12 %
  • 10 dag serka ricotta
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonych warzyw
  • świeża natka pietruszki według uznania
  • świeży szczypiorek według uznania
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • 20 dag makronu długie wstążki
  • 1 łyżka oleju
  • gorąca woda
  • sól do smaku
  • natka pietruszki świeża do posypania dania
  • szczypiorek świeży do posypania dania

Sposób przygotowania:

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem
1. Zaczynamy id grzybów: Grzyby należy oczyścić, umyć i bardzo dokładnie osuszyć, następnie pokroić je w kostkę lub paski. Kolejno cebulę obrać i pokroimy w dość drobną kostkę. Następnie w głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i chwilę przesmażyć, ( uważać, żeby za mocno jej nie przypiec ) następnie do cebuli dać grzyby i również przesmażyć, następnie podlać niewielką ilością gorącej wody, rzucić listek laurowy i ziele angielskie i dusić do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewać gorącej wody.

2. Sos: Gdy grzyby będą już miękkie należy wyjąć z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodać do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

3. Gdy sos będzie gotowy należy ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzić.

4. Podanie: Na talerze nakładać porcje makaronu i sosu. Podawać posypane pokrojoną natką i szczypiorkiem. Podawać gorące.

5. Smacznego życzę.