Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kaczka nadziewana wg Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak wyborną kaczkę polecam na świąteczny obiad.

Kaczka nadziewana wg Danuty

Składniki:

Kaczka nadziewana wg Danuty

 

  • 1 kaczka
  • nadzienie:
  • 25 dag mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 bułka
  • mleko
  • 1 jajko
  • 20 dag pieczarek
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana wg Danuty
Usuwamy mostek kaczki, naciskając silnie część zewnętrzną piersi. Przyrządzamy nadzienie: mięso wieprzowe przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z drobno pokrojoną i przysmażoną cebulą, pęczkiem drobno posiekanej pietruszki, bułką namoczona w mleku i odciśniętą, jajkiem i duszonymi pieczarkami. Dodajemy pieprz i sól. Kaczkę nadziewamy, zaszywamy, okładamy natka pietruszki, owijamy folią aluminiową. Umieszczamy w piekarniku na 1,5 - 2 godzin. Po tym czasie nacinamy folię i ponownie wkładamy kaczkę do piekarnika, aby się przyrumieniła.