EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Kaczka nadziewana limonkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona cytrusowa kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca orzeźwiającą limonką to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

Kaczka nadziewana limonkami

Składniki:

Kaczka nadziewana limonkami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana limonkami

ETAP 1:

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, ziołami prowansalskimi, utartą w moździerzu kolendrą, tymiankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Limonki sparzyć, naciąć w równych odstępach, lekko rozgnieść i włożyć do środka kaczki. Czosnek obrać, rozgnieść i również włożyć do kaczki. Kaczkę szczelnie zamknąć, naciąć błonkę w skórze i przełożyć przez nią kostkę od udek.

3. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, kaczkę posmarować miodem i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.