Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewana limonkamiETAP 1:
1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, ziołami prowansalskimi, utartą w moździerzu kolendrą, tymiankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Limonki sparzyć, naciąć w równych odstępach, lekko rozgnieść i włożyć do środka kaczki. Czosnek obrać, rozgnieść i również włożyć do kaczki. Kaczkę szczelnie zamknąć, naciąć błonkę w skórze i przełożyć przez nią kostkę od udek.
3. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, kaczkę posmarować miodem i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
SylaUla