luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Kaczka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam kaczke, szczegolnie sosik z niej, ktory ma niepowtarzalny smak.

Kaczka pieczona

Składniki:

Kaczka pieczona

 

  • 1 kaczka
  • 1 cebula
  • 1 jablko (najlepiej kwaskowate-ja dalam boskop)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • bulion w proszku
  • sol
  • maggi
  • chili
  • maka pszenna
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona
Kaczke pokroic na cwiartki, posolic i podsmazyc na rozgrzanym tluszczu, dodac przekrojona cebule i cwiartki jablka (ze skorka), podlac bulionem rozpuszczonym w goracej wodzie z dodatkiem liscia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i chili. Smazyc pod przykryciem ok. 60 min. Po tym czasie wlozyc posmarowana woda z sola (w 1/2 szklance wody wymieszac 1 lyzeczke soli) kaczke do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok.30 min. Sos z kaczki jest bardzo tlusty, dlatego ja zbieram lyzka tluszcz, przelewam przez sitko, przyprawiam do smaku i zageszczam maka rozmieszana w wodzie.