Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1232]

Kaczka pieczona z sosem winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kaczki tworzy świetny duet z winem. Najczęściej kaczkę łączy się z winem czerwonym, ale ja tym razem postawiłam na delikatniejsze wino białe. Mięso podałam z makaronem i surówką z rzepy i marchewki.

Kaczka pieczona z sosem winnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka pieczona z sosem winnym

 

  • połówka kaczki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 1,5-2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 garście makaronu
  • 200 g rzepy
  • 200 g marchewki
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z sosem winnym
Czosnek kroimy drobno. 

Kaczkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy. Nacinamy skórkę. 

Mięso nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, polewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Następnie kaczkę smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką, z której wytopi się tłuszcz. Następnie obsmażamy drugą stronę.

Po podsmażeniu kaczkę przekładamy do foremki do pieczenia, odstawiamy, aby mięso "odpoczęło".

Do tłuszczu po smażeniu kaczki dodajemy wino, sól, pieprz, odrobinę chili.

Sos wlewamy do foremki z kaczką. Kaczkę pieczemy w piekarniku - przez pierwszy 20 minut w temperaturze 210 st.C, następnie przez 60 minut w 150 st.C i przez ostatnie 15 minut ponownie w 210 st.C - wtedy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

W międzyczasie gotujemy makaron i przygotowujemy surówkę.

Rzepę i marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól i pieprz oraz majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1.

Sos z pieczenia kaczki przekładamy do garnka i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.

Kaczkę podajemy z makaronem, sosem i surówką. olą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, polewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kaczkę smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką, z której wytopi się tłuszcz.

Następnie obsmażamy drugą stronę. Po podsmażeniu kaczkę przekładamy do foremki do pieczenia, odstawiamy, aby mięso "odpoczęło". Do tłuszczu po smażeniu kaczki dodajemy wino, sól, pieprz, odrobinę chili. Sos wlewamy do foremki z kaczką.

Kaczkę pieczemy w piekarniku - przez pierwszy 20 minut w temperaturze 210 st.C, następnie przez 60 minut w 150 st.C i przez ostatnie 15 minut ponownie w 210 st.C - wtedy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

W międzyczasie gotujemy makaron i przygotowujemy surówkę. Rzepę i marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól i pieprz oraz majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1.

Sos z pieczenia kaczki przekładamy do garnka i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.

Kaczkę dzielimy na 2 porcje, podajemy z makaronem, sosem i surówką.
Kaczka pieczona z sosem winnym
Sos na bazie tłuszczu ze smażenia kaczki i białego wina
Kaczka pieczona z sosem winnym
Kaczkę zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku

Tagi:

kaczka danie