Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona ze śliwkami i morelami
Kaczkę opłukać, osuszyć oraz natrzeć przyprawami, a nast- -ępnie wstawić w naczyniu do lodówki na kilka godzin. Suszone owoce przelać letnią wodą i odsączyć na sitku, a potem nadziewać nimi wnętrze mięsa drobiowego i zaszyć mocno grubą nitką. Ułożyć kaczkę w brytfance i na średnim ogniu wytopić z niej tłuszcz własnym. Międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 st. C i do nagrzanego wstawić naczynie z kaczką.Nakryć pokrywką i piec przez godzinę, a w połowie pieczenia podlać mięso sosem własnym i podlać winem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na mięsie się przypiekła. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, brytfankę wyjąć, nożycami do drobiu pociąć nitkę, wyciągnąć i wyrzucić. Kaczkę porcjować nożycami i kłaść na półmisku, można polać ją sosem winnym lub podać go w sosjerce.