marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kaczka pieczona ze śliwkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zbliżają się święta wielkanocne,a co za tym idzie nie tylko porządki,ale także przygotowywanie potraw i wypieków.

Kaczka pieczona ze śliwkami i morelami

Składniki:

Kaczka pieczona ze śliwkami i morelami

 

  • 1 średnia kaczka,
  • 25 dag.śliwek suszonych,
  • 15 dag, moreli suszonych,
  • nitka do zszywania,
  • majeranek,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz cytrynowy,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina.

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona ze śliwkami i morelami
Kaczkę opłukać, osuszyć oraz natrzeć przyprawami, a nast- -ępnie wstawić w naczyniu do lodówki na kilka godzin. Suszone owoce przelać letnią wodą i odsączyć na sitku, a potem nadziewać nimi wnętrze mięsa drobiowego i zaszyć mocno grubą nitką. Ułożyć kaczkę w brytfance i na średnim ogniu wytopić z niej tłuszcz własnym. Międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 st. C i do nagrzanego wstawić naczynie z kaczką.Nakryć pokrywką i piec przez godzinę, a w połowie pieczenia podlać mięso sosem własnym i podlać winem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na mięsie się przypiekła. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, brytfankę wyjąć, nożycami do drobiu pociąć nitkę, wyciągnąć i wyrzucić. Kaczkę porcjować nożycami i kłaść na półmisku, można polać ją sosem winnym lub podać go w sosjerce.

Tagi:

śliwki kaczka