Sposób przygotowania:
Kaczka po włosku
Sprawioną i umytą kaczkę podzielić na porcje, natrzeć pieprzem. Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Bardzo ostrym nożem ściąć tylko żółtą cieniutką skórkę. Obraną cebulę drobno posiekać. W płaskim rondlu mocno rozgrzać olej, usmażyć porcje kaczki na złotobrązowy kolor. Dodać cebulę, szałwię, pokrojoną skórkę pomarańczy, posypać solą i pieprzem, chwilę smażyć, delikatnie mieszając, po czym skropić winem i gotować kilka minut na dość silnym ogniu bez przykrycia. Następnie wlać bulion, przykryć potrawę, zmniejszyć ogień i dusić około godziny. Miękką kaczkę wyjąć, ułożyć na żaroodpornym półmisku, sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, wlać do rondla, dodać cukier i pokrojone pomarańcze (bez pestek), wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści, polać kaczkę, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.