Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka Teriyaki (Japonia)

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Marynować mięso w Marynacie Teriyaki przez około 20 minut. Mięso wyjąć marynatę

Kaczka Teriyaki (Japonia)

Składniki:

Kaczka Teriyaki (Japonia)

 

  • (4 porcje)
  • 625 g piersi z kaczki
  • 75 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 25 g cukru
  • 25 g musztardy
  • średnia marchewka pocięta na paski
  • 4 rzodkiewki pocięte na paski
  • mały seler pocięty na paski
  • średni ogórek pocięty na paski
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaczka Teriyaki (Japonia)
Marynować mięso w Marynacie Teriyaki przez około 20 minut. Mięso wyjąć marynatę odstawić, nie wylewać. Smażyć kaczkę na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Następnie piec przykryte folią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut. Do piekarnika wstawić miskę z wodą. Na 3 minuty przez końcem pieczenia zdjąć folię. Tłuszcz, który wytopi się z mięsa połączyć z sokiem pomarańczowym oraz marynatą. Dodać cukier i musztardę, gotować przez jakiś czas, by zmniejszyła się objętość sosu. Ułożyć kawałki kaczki i warzywa na talerzu i polać przygotowanym sosem.