Sposób przygotowania:
Kaczka w kapuście kiszonej
Sprawioną gęś dokładnie oczyścić i umyć, a następnie po porcjować. Kaczkę dokładnie nasmarować od wewnętrznej i zewnętrznej strony pieprzem, solą czosnkową i odłożyć na jedną godzinę, żeby kaczka nasiąkła przyprawami. Po upłynięciu godziny, posmarowaną kaczę dać do naczynia żaroodpornego posmarowanego margaryną. Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około półtorej godziny.Z boczku odkroić skórkę, a następnie pokroić w kostkę i również podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju razem z boczkiem. Kapustę kiszoną drobniej pokroić i dodać do niej skwarki z cebulą. Kapustę doprawić kminkiem niemielonym i dobrze wymieszać. Do kapusty wlać 1/3 szklanki wody i poddusić, pod przykryciem. Upieczoną kaczkę obłożyć podduszoną kapustą i wsadzić do piekarnika na jeszcze20 minut.