lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Kaczka w kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna kaczka w kapuście...

Kaczka w kapuście kiszonej

Składniki:

Kaczka w kapuście kiszonej

 

  • 1 sprawiona kaczka
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • 1/4 margaryny
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 woreczek kapusty kiszonej
  • boczek
  • kminek

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w kapuście kiszonej
Sprawioną gęś dokładnie oczyścić i umyć, a następnie po porcjować. Kaczkę dokładnie nasmarować od wewnętrznej i zewnętrznej strony pieprzem, solą czosnkową i odłożyć na jedną godzinę, żeby kaczka nasiąkła przyprawami. Po upłynięciu godziny, posmarowaną kaczę dać do naczynia żaroodpornego posmarowanego margaryną. Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około półtorej godziny.Z boczku odkroić skórkę, a następnie pokroić w kostkę i również podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju razem z boczkiem. Kapustę kiszoną drobniej pokroić i dodać do niej skwarki z cebulą. Kapustę doprawić kminkiem niemielonym i dobrze wymieszać. Do kapusty wlać 1/3 szklanki wody i poddusić, pod przykryciem. Upieczoną kaczkę obłożyć podduszoną kapustą i wsadzić do piekarnika na jeszcze20 minut.

Tagi:

kaczka