Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekko slodki sposob na kaczke

Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

Składniki:

Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

 

  • wybrane czesci kaczki np nogi, skrzydla,
  • 3 cebule (np czerwone i biale)
  • garsc rodzynek,
  • garsc suszonych daktyli lub innych suszonych owocow tj morele, sliwki, figi,
  • 1 marchewka,
  • biale lub rozowe wino, koniecznie wytrawne,
  • przyprawy do smaku (sol, pieprz, papryka, curry, majeranek, czosnek, kilka kropel sosu sojowego),
  • natka pietruszki,
  • tluszcz do smazenia,
  • kopiasta lyzka maki do zageszczenia sosu,

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w owocowo-warzywnym sosie
Czesci kaczki natrzec przyprawami i odstawic do lodowki. Suszone owoce wrzucic do szklanego naczynia i zalac winem, pozostawic na co najmniej pol godziny. Podsmazyc do zrumienienia, przelozyc do rondla i zalac rosolem i winem (rowniez tym z zalanych owocow), w proporcji 1x1( np 1,5 szklanki rosolu na 1,5 szkl. wina). Przyprawic do smaku, ok 40min przed zakonczeniem duszenia, dodac pokrojona cebule i marchew. Na 10 min przed koncem dodac suszone owoce. Zagescic maka i dodac pokrojona natke. Kaczka wymaga ok 1,5-godzinnego duszenia, aby byc miekka. Do tego dania znakomicie pasuja pyzy drozdzowe ugotowane na parze.