Sposób przygotowania:
Kaczka w pomarańczach na ostro (Wietnam)
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej kawałki kaczki i wstawić na noc do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kawałki kaczki na złoto. Odwrócić kawałki mięsa i polewać tłuszczem z patelni. lekko zmniejszyć gaz. Kiedy kaczka będzie prawie miękka, posypać ją połową cukru. Gdy będzie gotowa, odwrócić znowu i posypać resztą cukru. gdy cukier się skarmelizuje dodać sok, wymieszać i wyjąć mięso. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, zdjąć białą błonkę i ułożyć na talerzu. Pośrodku położyć kaczkę. Sos podgrzać mieszając aż zgęstnieje. Polać kaczkę. Przybrać skórką pomarańczową i chili.