Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kaczka w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wykwintne danie na różne okazje. Można podawać na wszystkich imprezach od tych najbardziej ekskluzywnych do tych skromniejszych.

Kaczka w sosie żurawinowym

Składniki:

Kaczka w sosie żurawinowym

 

  • 1 młoda kaczka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka domowego smalcu (topionego z dużą ilością cebuli),
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka wódki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie żurawinowym
Żurawinę zalać 100 ml wody wymieszanej z winem i wódką. Pozostawić na kilka godzin. Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Wnętrze kaczki posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem i tymiankiem. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie w rondelku stopić smalec i lekko go wystudzić. Kaczkę cieniutko posmarować stopionym smalcem. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec od 1 ½ do 2 godzin. W czasie pieczenia co pół godziny podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka miękka wyjąć ją z naczynia w którym się piekła i odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać żurawinę wraz z zalewą w której się moczyła. Gotować na małym ogniu do redukcji płynu o połowę. Dodać tłuszcz wytopiony z piekącej się kaczki. Zagotować. Zagęścić mączką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie). Kaczkę podzielić na porcje polać gorącym sosem. Podawać z pyzami drożdżowymi (pampuchami) lub pieczonymi ziemniakami, z dodatkiem czerwonej gotowanej kapusty lub zestawem dowolnych surówek.

Tagi:

kaczka domowe