EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsny pasztet z soczystą żurawiną to nasz domowy tradycyjny specjał, który gości na naszych stołach od lat. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę.

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny

 

 

  • Galaretka żurawinowa:
  • 200g świeżej żurawiny
  • 125ml czerwonego półsłodkiego wina
  • 100ml wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny

ETAP 1:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny
ugotowane mięso z kaczki obrać i mielić maszynką

1. Mięso z kaczki pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać obrane marchewki, pietruszkę i gotować kolejne 60-70 minut aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

ETAP 2:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny
cebulę, czosnek i wątróbki przesmażyć na patelni

2. Jedną cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać wątróbki i chwilę dusić pod przykryciem.

ETAP 3:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny
ugotowane warzywa również mielić maszynką do mielenia

3. Ugotowane mięso, warzywa, wątróbki z cebulą i cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia.

Do masy mięsnej dodać suszoną żurawinę i tyle bulionu, (w którym gotowało się mięso) żeby masa była dość wilgotna.

Następnie masę doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej foremki (keksówki) wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą.

ETAP 4:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny
do farszu dodać żurawinę suszoną i dokładnie wyrobić

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-75 minut, a następnie wystudzić.

ETAP 5:

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny
galaretkę z żurawiny zagotować i pozostawić do wystudzenia

5. Galaretka:
Żurawinę umyć i przełożyć do rondelka, dodać wino, wodę, cukier i sok z cytryny. Następnie zagotować i zmiksować blenderem pozostawiając większe kawałki żurawiny. Żelatynę zalać mała ilością wody, pozostawić do napęcznienia a następni połączyć z zmiksowaną żurawiną i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

6. Po tym czasie wylać na pasztet i schłodzić w lodówce około 2-3 godziny.


Tagi:

okazje pasztet