Sposób przygotowania:
Wykwintny pasztet z kaczki i żurawinyETAP 1:
1. Mięso z kaczki pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać obrane marchewki, pietruszkę i gotować kolejne 60-70 minut aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
ETAP 2:
2. Jedną cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać wątróbki i chwilę dusić pod przykryciem.
ETAP 3:
3. Ugotowane mięso, warzywa, wątróbki z cebulą i cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia.
Do masy mięsnej dodać suszoną żurawinę i tyle bulionu, (w którym gotowało się mięso) żeby masa była dość wilgotna.
Następnie masę doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej foremki (keksówki) wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą.
ETAP 4:
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-75 minut, a następnie wystudzić.
ETAP 5:
5. Galaretka:
Żurawinę umyć i przełożyć do rondelka, dodać wino, wodę, cukier i sok z cytryny. Następnie zagotować i zmiksować blenderem pozostawiając większe kawałki żurawiny. Żelatynę zalać mała ilością wody, pozostawić do napęcznienia a następni połączyć z zmiksowaną żurawiną i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
6. Po tym czasie wylać na pasztet i schłodzić w lodówce około 2-3 godziny.