Sposób przygotowania:
Kaczka z modrą kapustą
Kaczkę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Olej wymieszać z solą (około 1 łyżeczki), pieprzem i majerankiem, dodać sok z cytryny. Mieszanką natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 90 minut. Po tym czasie porcje kaczki wraz z marynatą przełożyć do brytfanny i piec około 60-90 minut w temperaturze 180 stopni, podlewając sosem z pieczenia i połową porcji wina. Na 1 łyżce masła zrumienić posiekaną cebulę i dodać poszatkowaną kapustę. Wlać odrobinę wody i resztę wina, dusić, aż kapusta zmięknie. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć, połączyć z kapustą. Przyprawić octem, cukrem i solą. Kaczka i kapusta najlepiej smakuje podawana z kluskami na parze lub z ziemniakami oraz sosem do pieczenia.