Alime

Alime

Kucharz
[Przepisów: 7]

Kaczka z wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie zrobił się z kaczki zając...

Kaczka z wątróbka

Składniki:

Kaczka z wątróbka

 

  • 1 kg kaczki
  • 15 dag wątróbki
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z wątróbka
Kaczkę dobrze wyczyścić, poszczególne części odciąć delikatnie skórę ze szyi i(wewnątrz powyjmuj serce nerki płuca wątrobę żołądek). Oczywiście ją trzeba porządnie namoczyć by nie było krwi. W tym czasie wolnym można przygotować farsz. Do farszu potrzebujemy wątróbkę pietruszkę sól i pieprz. Wątróbkę namocz na 20 minut w gorącej wodzie, później ja wyjmij i pokrój w kostkę. Do tego dołącz pietruszkę sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Naszą kaczkę wyjmujemy z wody wycieramy w papier by nie było wody. Teraz można pobawić się w krawca, czyli bierzemy nić i igłę i kaczuszkę szyjemy. Zaszywamy odciętą wcześniej szyję. A do środka od strony nóg wkładamy farsz z wątróbki, jak już włożymy tego farszu zaszywamy kaczy kuperek pospolicie na okrętkę. Bierzemy teraz skórę od szyi i tam też z jednej strony ostrożnie zeszywamy a z drugiej wkładamy resztę tego farszu i później też zeszywamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni by się porządnie nagrzał. Naszą nadzianą kaczkę wkładamy do rękawa. Wsypujemy tam trochę majeranku. Kiedy piekarnik nam się już nagrzał kaczuszkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i w prost do pieca. Pieczemy równą godzinę czasu.