Sposób przygotowania:
Kaczka z żurawinami
połowę paczki z suszoną żurawiną namaczamy w przegotowanej wodzie, kaczkę nacieramy pietruszką, solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, dodatkowo wewnątrz nacieramy majerankiem i tymiankiem (po 2 łyżki), nacieramy startym czosnkiem i wlewamy do kaczki świeży sok z pomarańczy a drugą kroimy na 4 części, które wkładamy do środka. Wkładamy żurawiny. Kaczkę zaszywamy aby sok nie wyleciał z kaczki. Na maśle smażymy cebulkę, dodajemy suszone żurawiny, nienamoczone i polewamy tym kaczkę. Tak przyrządzoną kaczkę wkładamy do lodówki na 24 godziny. Pieczemy w piekarniku od 1-1,5 godz. przy 180 st. C aż nabierze złocisto - brunatnego koloru. Polewać kaczkę co 15 minut sosem wytworzonym w brytfannie.