Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kaczka ze słodką kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z pyzami poznańskimi ( drożdżowymi gotowanymi na parze).

Kaczka ze słodką kapustą

Składniki:

Kaczka ze słodką kapustą

 

  • 1 kaczka
  • 50 g słoniny
  • 1-2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

Kaczka ze słodką kapustą
Jedną lub dwie główki czerwonej kapusty, sparzyć, poszatkować, posolić i skropić sokiem z cytryny. Słoninę i drobno pokrojoną cebulę zasmażyć z mąką. Kaczce odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup, podzielić na pół. Połówki podsmażyć na smalcu. Pozostałe podroby drobno pokroić, zrumienić na margarynie z poszatkowaną cebulą. Podlać wodą i dusić ok. 30 min. Zasmażoną słoninę połączyć z podrobami, kapustą, winem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaczkę rozebrać, obłożyć kapustą i gotować do miękkości na wolnym ogniu.

Tagi:

kaczka kapusta