Sposób przygotowania:
Kajaki
Ciasto: Drożdże, cukier, ciepła woda i 2 łyżki mąki łączymy razem. Odstawiamy do momentu aż zrobi się piana na wierzchu czyli do 20 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, kaszę, sól i olej mieszamy ręką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Pomidory z sosem gnieciemy widelcem. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i myjemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do usmażonej cebuli i dodajemy sól i smażymy do momentu aż pojawi się woda w pieczarkach. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Gdy zacznie sos gęstnieć dodajemy fasolę i kukurydzę, jeszcze chwilkę dusimy. Przyprawiamy i gasimy. Ciasto chwilkę zagniatamy i odrywamy nieduże kawałki ciasta, z każdego robimy kulkę a następnie rozpłaszczamy w dłoni i rozwałkowujemy na owalny kształt, następnie dajemy po łyżce farszu i łączymy końce aby powstał kajak. Gotowe układamy na formie wyścielonej papierem i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. 3 minuty przed wyciągnięciem z piekarnika posypujemy startym serem.