jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Kajmakowa babka gotowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babki gotowane smakują pysznie. Moja tegoroczna przybrała kajmakowy smak. Kajmak jak dla mniej to jeden z podstawowych smaków Wielkanocnych słodkości.

Kajmakowa babka gotowana Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kajmakowa babka gotowana

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Tłuszcz do natłuszczenia formy,
  • Mąka do oprószenia formy,

DEKORACJA:

  • 150 gram czekolady karmelowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • Wiórki czekoladowe wykonane samodzielnie z gorzkiej czekolady,
  • Migdały w czekoladzie (jako jajeczka),
  • Świeże kwiaty

Sposób przygotowania:

Kajmakowa babka gotowana

ETAP 1

Kajmakowa babka gotowana
natłuszczoną formę oprószamy mąką

BABKA: Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy mąką.

ETAP 2

Kajmakowa babka gotowana
do margaryny i cukru dodajemy jajka

Margarynę ucieramy z cukrem. Do utartych składników dodajemy kolejno po jednym jajku.

ETAP 3

Kajmakowa babka gotowana
do masy dodajemy kajmak

W dalszej kolejności do masy dodajemy masę kajmakową.

ETAP 4

Kajmakowa babka gotowana
ciasto łączymy z sypkimi składnikami

Na koniec całość łączymy z mąkami i proszkiem do pieczenia.

ETAP 5

Kajmakowa babka gotowana
ciasto przekładamy do formy

Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej formy. Formę zamykamy od góry. Wkładamy ją do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ok 4/5 wysokości formy. Od góry formę obciążamy, by babka nie wypłynęła. Gotujemy ją pod przykryciem 90 minut. Gotową wyjmujemy i delikatnie wykładamy na talerz. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą dekorujemy.

DEKORACJA:

W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę. Płynną polecamy babkę. Z wiórków i migdałów wykonujemy gniazdo. Dodatkowo babkę dekorujemy kwiatami. Podajemy.