Sposób przygotowania:
Kajmakowa pysznotkaETAP 1:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie zagnieść.
Podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno blaszki 23 x 33 z wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
ETAP 2:
3 białka ubić ze szczyptą soli i ubijając wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Blachę z surowym ciastem posmarować 3 łyżkami dżemu porzeczkowego i wyłożyć na to ubitą pianę z białek. Wyrównać i rozsypać na wierzchu drobno posiekane orzechy, można je trochę wmieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z grzaniem góra - dół i piec przez około 30 min. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta - smarujemy dżemem, wykładamy pianę z białek, posypujemy orzechami i pieczemy.
ETAP 3:
Pół szklanki mleka rozmącić z żółtkami i mąką. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dla ułatwienia można zmiksować blenderem, a gdyby nadal były grudki przelać przez sitko.
ETAP 4:
Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
bietka
Czekoladka 2