pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Placek pyszałek,pyszotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto znane pod kilkoma nazwami:pyszałek,pychotka, pysznotka... Jego przygotowanie zajmuje troszkę czasu ale smak rekompensuje wszystko.

Placek pyszałek,pyszotka

Składniki:

Placek pyszałek,pyszotka

 

  • Ciasto:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( płaska łyżeczka)
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 l.powidła
  • 1 szkl siekanych orzechów

 

Sposób przygotowania:

Placek pyszałek,pyszotka
Przygotowujemy ciasto: Mąkę,masło,cukier,sodę i cukier waniliowy dokładnie siekamy za pomocą noża,następnie dodajemy żółtka,kwaśną śmietanę i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na 2 części,rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 identycznych kształtów formy do pieczenia.Obydwa ciasta smarujemy obficie powidłem. Z białek pozostałych od jaj ubijamy pianę na sztywno,dodajemy 2-3 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijamy aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną pianę wykładamy na obydwa ciasta,wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: Połowę mleka zagotowujemy,żółtka ucieramy z cukrem kryształem,dodajemy obydwie mąki i dobrze rozcieramy,dodajemy mleko( zimne) i ucieramy aż uzyskamy gładką, bezgrudkową masę. Przygotowaną masę wlewamy na gotujące się mleko( cały czas mieszamy) Tak przygotowany budyń gotujemy jeszcze 3-4 min mieszając regularnie żeby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem na białą,puszystą masę a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ucieramy . Przygotowanym kremem przekładamy placki:1 ciasto-krem-2 ciasto Smacznego.