Sposób przygotowania:
Placek pyszałek,pyszotka
Przygotowujemy ciasto: Mąkę,masło,cukier,sodę i cukier waniliowy dokładnie siekamy za pomocą noża,następnie dodajemy żółtka,kwaśną śmietanę i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na 2 części,rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 identycznych kształtów formy do pieczenia.Obydwa ciasta smarujemy obficie powidłem. Z białek pozostałych od jaj ubijamy pianę na sztywno,dodajemy 2-3 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijamy aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną pianę wykładamy na obydwa ciasta,wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: Połowę mleka zagotowujemy,żółtka ucieramy z cukrem kryształem,dodajemy obydwie mąki i dobrze rozcieramy,dodajemy mleko( zimne) i ucieramy aż uzyskamy gładką, bezgrudkową masę. Przygotowaną masę wlewamy na gotujące się mleko( cały czas mieszamy) Tak przygotowany budyń gotujemy jeszcze 3-4 min mieszając regularnie żeby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem na białą,puszystą masę a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ucieramy . Przygotowanym kremem przekładamy placki:1 ciasto-krem-2 ciasto Smacznego.