Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kokosowo- cappuccinowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto łatwe do przygotowania. Doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!!

Kokosowo- cappuccinowa pychotka

Składniki:

Kokosowo- cappuccinowa pychotka

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 1,5 łyżki kakao,

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa cappuccino:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 500 ml mleka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki cappuccino śmietankowego,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Kokosowo- cappuccinowa pychotka
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa cappuccino: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 3 minut. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu do masy dodać proszek cappuccino oraz spirytus. Utrzeć.

4. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć ciastem kokosowym. Na cieście kokosowym rozsmarować drugą część masy cappuccino. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

5. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polewać wierzch ciasta. Gotowe ciasto oprószyć wiórkami kokosowym i wstawać na 2 godziny do lodówki.