agula85

agula85

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Pyszotka z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, proste ciasto dla każdego

Pyszotka z powidłami

Składniki:

Pyszotka z powidłami

 

  • CIASTO
  • 40 dag maki
  • 16 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 10 dag margaryny
  • 75 dag orzechów
  • powidła śliwkowe
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • MASA
  • margaryna
  • 1/5 szklanki mleka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Pyszotka z powidłami
CIASTO: Z mąki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia, margaryny i śmietany ugniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części wałkujemy i rozkładamy na 2 brytfanki. Smarujemy powidłami. I dajemy na to piankę białkowa. 2 białka ubijamy z 10 dag cukru, 1/5 łyżki maki ziemniaczanej i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy i wylewamy na jedno ciasto. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ciasta 25 minut. Krem Szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do połowy szklanki mleka dodajemy mąki i żółtka i mieszamy wylewamy na gotujące się mleko. Studzimy. Następnie dodajemy po łyżce do rozmiksowanej margaryny. Przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

ciasto mak